Skip to main content

5 ting jeg savner fra CBS (udover Nexus)

Dimision på CBS

Sommeren 2015 dimitterede jeg fra CBS med en bachelor i interkulturel markedskommunikation. Siden da, har jeg gået på ITU, og nu også UWA i Australien.

Selvom jeg, ligesom alle andre CBS-studerende, beklagede mig over de manglende ressourcer på det underfinansierede universitet, er der alligevel mange ting jeg virkelig savner fra min tid der.

CBS har et fantastisk studiemiljø. Det satte jeg ikke nok pris på, da jeg gik der. Men jeg ved bedre nu.

1. Den sociale studiestruktur

På CBS følger man de samme mennesker fra ens studieretning under hele uddannelsesforløbet. Studierne består af en række obligatoriske fag, som følges i en bestemt rækkefølge. For de fleste studier ligger valgfagene på ét semester, hvilket gør det muligt at komme på udveksling eller i praktik. Mange studieretninger er delt op i mindre hold, som fungerer som en slags klasse.

Størrelsen på holdene gør at man, på de 3 år en bachelor tager, kan lære sine medstuderende ret godt at kende. Man får også hurtigt en idé om, hvem man arbejder godt sammen med, så man kan danne studiegrupper til resten af studietiden.

Til sammenligning, er studiestrukturen i Australien meget fleksibel. Det lyder positivt, men det er det faktisk ikke. Det resulterer nemlig i et meget asocialt studieliv. Studiet er bygget op af nogle byggeklodser, man kan sammensætte som man vil, og på denne måde får man sin studieretning. Det betyder at man sjældent følger de samme mennesker gennem hele sin uddannelse, og man har ofte holdtimer med vidt forskellige mennesker i alle sine fag.

Denne struktur gør det svært at lære sine medstuderende godt at kende gennem studiet alene, og man er derfor ret afhængig af at kunne afsætte tid og energi til at være med i klubber og deltage i sociale aktiviteter på universitetet. Mange Australiere ender med “bare” at holde sig til deres barndomsvenner.

Copenhagen Business School

2. Konstruktivt gruppearbejde

På CBS vælger man ofte selv sin egen studiegruppe. Dette er et kæmpe plus i forhold til at kunne optimere sin egen læring. Man kan vælge at arbejde sammen med nogle med samme ambitionsniveau som en selv og/eller med andre styrker/svagheder, så man kan lærer af hinanden. Når man har fundet nogle man arbejder godt sammen med, kan man arbejde med denne studiegruppe på tværs af fag, hvilket gør det meget nemmere at aftale gruppemøder.

På ITU, blev grupperne sammensat, og jeg var i forskellige grupper i hvert fag. Det gjorde det ekstremt svært at finde tider, der passede alle. Virkelig upraktisk!

I al den gruppearbejde, jeg har været en del af på CBS, har der været en meget konstruktiv tilgang til det pågældende projekt. CBS’ere er travle mennesker, og de skærer gerne ind til benet og dropper al den unødvendige snik-snak. Mine medstuderende har været ret åbne om deres forventninger, svagheder/styrker og tilgængelighed.

På ITU var der ikke meget struktur når det kom til gruppearbejde. Min oplevelse var at der blev brugt alt for lang tid på unødig tid på snak, hvilket betød at en opgave nemt kunne tage den 5-dobbelte tid, af hvad den burde have taget. Ikke særlig produktivt og meget stressende for dem, der også havde andre ting for dagen.

3. Støtten fra klassen

Da jeg startede på CBS lavede vores intro-vejledere en Facebook-gruppe kun til vores hold. Gruppen blev brugt flittigt til både akademiske spørgsmål og sociale arrangementer. Introvejlederne og vores mentor, som også var med i gruppen, blev ved med at svare på vores rookie-spørgsmål gennem hele vores studietid. (Altså også efter CBS stoppede med at betale dem for arbejdet!)

Klassen var en super god støtte for mig under hele studietiden. Under eksamenstiden kunne jeg enten spørge i gruppen eller ringe rundt til folk, hvis jeg var i tvivl om et akademisk spørgsmål. Der var mange i klassen, som var gode til at hjælpe hinanden.

Som jeg har beskrevet i dette blogindlæg, konkurrerer man i Australien direkte mod sine egne klassekammerater. Derfor er der selvsagt ikke så meget motivation til at hjælpe sine medstuderende. Derudover kan det også være svært at spørge om hjælp, når man ikke kender sine klassekammerater særlig godt, og ved at man højst sandsynligt heller ikke kommer til det.

Lasse Pedersen, Copenhagen Business School/New York University Stern School of Business

4. Det høje akademiske niveau

Selvom jeg ikke synes, det har været noget CBS har brandet sig synderlig meget med, er der et stort fokus på akademisk redelighed.Der bliver gjort meget ud af at referere ordentligt, bruge pålidelige kilder og tænke kritisk.

(Sjovt nok “blærer” ITU og UWA sig ret meget med deres akademiske niveau, men synes personligt ikke det er noget der afspejler sig i undervisningen og opgaverne. Måske det er anderledes på ph.D-niveau?).

Opgaverne jeg blev stillet på CBS gav ofte mulighed for at gå i dybden med aktuelle problemstillinger på et højt og kritisk akademisk niveau. Jeg føler mig i den grad godt rustet til kandidatstudiet i Australien. Nogle gange bliver jeg faktisk irriteret over, at spørgsmålene vi bliver stillet hernede ikke er kritiske nok, eller ikke giver mulighed for at analysere en problemstilling på et dybere niveau.

Når det er sagt (og for at være fair over for UWA) hænger jo også sammen med at projekterne på CBS ofte var store og dybdegående og var 100% af karakteren værd. Hernede er der mange små opgaver (som tilsammen udgør den samlede karakter) så man når aldrig helt at komme ordentligt i dybden med en problemstilling.

5. Den fleksible studietid

På CBS bliver man hverken bedømt på ens mødeprocent, deltagelse i undervisningen eller delopgaver i løbet af semestret. De ting, styrer man i princippet selv, og de kan ses som en service, som de fleste studerende også vælger at benytte sig af.

Det var nemt at have studiejob ved siden af undervisningen og der var tid til fritidsaktiviteter og det sociale. Nogle fandt endda tid til at rejse. De studerende er selv ansvarlige for egen læring.

Denne fleksibilitet kræver meget selvdisciplin, og derfor er denne studieform bestemt ikke for alle, men for mig var det perfekt!

CBS

Så hvis du selv studerer på CBS, eller skal til at læse der, så giv dig selv tid til at sætte pris på det fantastiske uddannelsesmiljø, du er heldig at være en del af. En dag kommer du til at savne det… lige som jeg.

kh Cami <3

5 tanker om “5 ting jeg savner fra CBS (udover Nexus)

 1. Hej Cami 🙂

  Jeg faldt ved et tilfælde over din blog og følger med glæde med i dit australske eventyr. Jeg skal selv studere i Sydney fra februar næste år, og jeg glæder mig helt vildt, men er samtidig en kende nervøs. Derfor ville jeg spørge, om du ikke kunne lave et indlæg, hvor du giver bud på alle de ting, du synes er fantastiske ved at studere i Australien? Det ville i hvert fald være spændende! Kh Katrine

  1. Hej Katrine, 🙂
   Tak fordi du læser med. Skal du studere en hel uddannelse i Sydney eller skal du på udveksling?
   Jeg vil da gerne skrive et indlæg om alt det der er fantastisk ved at læse i Australien. Det var på min to-do-liste, men nu har jeg lige rykket det op til førsteprioritet. Det bliver dog, af gode grunde, med udgangspunkt i mit liv her i Perth, men jeg kan også anbefale dig at tjekke min norske venindes blog ud, mariwestad.com. Hun har taget hele hendes bachelor i Perth og nu er hun lige flyttet til Sydney, så hun giver også en masse gode updates om hendes oplevelser der.
   Bedste hilsner,
   Cami

 2. Jeg skal læse hele min kandidat på University of New South Wales, og jeg glæder mig helt vildt! Især fordi jeg før har boet et år i Australien, så jeg glæder mig til at komme tilbage 🙂

  1. Nej hvor fedt! 🙂 Hvilken kandidat skal du læse?
   Jeg kan godt forstå du glæder dig til at komme tilbage. Jeg var også selv lidt nervøs, selvom jeg, ligesom du, havde været hernede før. Det er jo lidt noget andet når det er på kandidatniveau og så en hel uddannelse i et andet land end Danmark. Der står lidt mere på spil, men du kommer uden tvivl til at få en fed og lærerig oplevelse. Jeg har ikke fortrudt det valg jeg har taget et sekund.

   Jeg har forresten allerede lagt det indlæg du efterspurgte på bloggen. Du kan finde det her:
   11 fantastiske grunde til at studere i Australien

   Bedste hilsner,
   Cami

 3. Jeg skal læse en kandidat i Journalism and Communication 🙂 Det bliver virkelig fedt at kombinere de to ting, da min bachelor udelukkende består af kommunikation. Også kan man jo, som du skrev i det nye indlæg, ikke klage over vejret og de mange strande!

Lukket for kommentarer.