Skip to main content

Skal jeg beholde min danske a-kasse og fagforening under uddannelse i udlandet?

OPDATERING MARTS 2016!

(Det korte svar er NEJ!)

Det Faglige Hus har fejlinformeret mig. De har ændret deres afgørelse til, at jeg ikke kan ikke beholde gratis kontingent ved studier i udlandet. De mener oven i købet, at jeg har mistet min ret til dagpenge. Derfor giver det IKKE mening at fortsætte medlemskab, og jeg burde have meldt mig ud før afrejse til udlandet.

Hvis du bliver fortalt andet af din a-kasse/fagforening, bør du krydstjekke på alle tænkelige måder. Jeg blev opkrævet gebyr med tilbagevirkende kraft, selvom det var Det Faglige Hus der havde fejlinformeret mig.

Læs mere om min trælse oplevelse med Det Faglige Hus her: Røvrendt af Det Faglige Hus


 

Jeg har søgt hele internettet og der var intet svar at finde. Jeg ringede derfor til HK (min tidligere a-kasse og fagforening) for at få svar på problemstillingen. Men de var ikke til meget hjælp.

For det første kunne de ikke svare på, om det ville give mening at fortsætte som medlem (altså om jeg stadig ville beholde mine rettigheder, hvis jeg læser i udlandet). For det andet ville de også opkræve penge for medlemskab, selvom man normalt får en gratis a-kasse og fagforening, når man er under uddannelse.

Så jeg ringede til en anden a-kasse og fagforening (Det Faglige Hus) og spurgte om samme spørgsmål. Her var reaktionen en anden. De tog sig tid til at undersøge sagen i dybden og kom med et fyldestgørende svar:

Hvis du fortsætter på uddannelse i udlandet og tager dansk SU med til en udenlandsk uddannelse, kan du stadig godt være gratis medlem i a-kassen og i fagforeningen.

Du skal dog være opmærksom på, at der i forhold til a-kassen er krav om bopæl og ophold, hvis du ønsker at få rettigheder som nyuddannet (dimittend rettigheder) efter endt uddannelse. Det betyder at du umiddelbart inden uddannelsen begyndte og lige efter uddannelsen er afsluttet, skal have bopæl og ophold i Danmark. Såfremt du skal anmode om rettigheder som nyuddannet i a-kasse skal dette ske senest 14 dage efter afsluttet uddannelse.

Hvis du forventer, at blive i Australien, kan du overveje at udmelde dig, da du så ikke vil kunne opnå ret til dagpenge som nyuddannet efter afsluttet uddannelse.

Jeg er derfor skiftet til Det Faglige Hus og regner med at blive der indtil videre.

Hvis jeg afbryder min kandidatuddannelse i Australien og flytter direkte tilbage til Danmark, skulle jeg efter sigende stadig have rettighed til dagpenge på baggrund af min i forvejen afsluttede bacheloruddannelse.

Ikke at jeg nogensinde håber, jeg skal gøre brug af disse rettigheder. Vælger jeg derimod at blive og arbejde i Australien efter endt uddannelse, skal jeg skifte til en Australsk a-kasse og fagforening.