Skip to main content

Find bolig i Australien [Guide]

Find bolig i Australien

Skal du flytte til Australien? Eller skal du herned midlertidigt i forbindelse med studie eller arbejde? Uanset hvad, kan det være svært at finde ud af, hvor man skal starte, når man skal finde værelse, lejlighed eller hus et i et fremmed land.

Derfor har jeg har skrevet denne lille guide med en oversigt over de bedste boligportaler i Australien og små tips til boligsøgningen.

Held og lykke 🙂

Hjemmesider til boligsøgning i Australien

Her de bedste hjemmesider til at finde bolig i Australien (lejebolig, ejerbolig, møbleret og umøbleret):

Realestate.com.au

Realestate er min absolutte favorit. Det er den mest komplette boligportal i Australien. Både for lejeboliger og ejerboliger.

For at annoncere på realestate.com.au skal man være registreret boligagent (ejendomsmægler). Det er meget populært at leje sin bolig ud gennem en boligagent hernede. Grunden til dette er, at der i Australien ikke er samme velfærdssystem som i Danmark. Det betyder, at der findes der flere folk her, som ikke kan finde ud af at behandle ting ordentligt. Derfor er det nemmere  og tryggere for udlejere at få en erfaren boligagent til at stå for alt det juridiske, rengøring, istandsættelse osv.

Det er også mere sikkert for dig at leje gennem en boligagent (i modsætning til gennem en privat), da du undgår at blive snydt eller at stå i en ubehagelig uløselig situation med udlejer.

Prisen for at leje en hel bolig (og derefter selv udleje evt. ekstra værelser) er desuden ofte billigere, end hvis du skulle leje et enkelt værelse hos en privat.

Gumtree.com.au

Denne hjemmeside er lidt ligesom DBA og GulGratis.

Gumtree bruges flittigt til at finde lejligheder og værelser, som udlejes af private.

Du skal dog være opmærksom på, at det i mange tilfælde faktisk ikke er billigere at leje gennem private (i forhold til boligagenter). Du kan nemt ende med at blive snydt. Derfor skal du altid sørge for at have en klar skriftlig aftale, hvis du vælger at leje af private. Tjek også om prisen er OK ved at se, hvad lignende bolig i samme område koster på realestate.com.au!

Gumtree er også virkelig god til at finde brugte ting – og sælgere er ofte villige til at levere 😀

Facebook.com

Samme princip som med Gumtree. Søg efter en gruppe i den by, du skal flytte til. De hedder typisk noget ala “BYNAVN + accommodation / flatshare”.

Her skal du ikke lede efter bolig

Jeg ser jævnligt folk på diverse fora anbefale Airbnb til folk, der står og skal flytte til Australien. Don’t do it! Det er ekstremt dyrt og er kun til ferie.

Med hensyn til kollegier og studieboliger, er de også ekstremt dyre hernede. De huser for det meste 17-18 årige australiere og internationale studerende fra Asien eller USA, som ikke før har boet alene uden far og mor. Mange kollegier giver kun adgang til tekøkken og kollegiekantinerne har ry for dårlig mad.

Europæiske studerende og ældre australske studerende vælger for det meste i egen lejlighed eller i bofællesskab.

Er det svært at finde et sted at bo i Australien?

Overhovedet ikke! Boligmarkedet bugner hernede!

Det kan til gengæld være svært at finde den rigtige bolig til den rigtige pris og i det rigtige område. Men tag over hovedet, det skal du nok få – uanset hvad. Så det skal du ikke bekymre dig om.

For det meste annonceres lejligheder og værelser først, når de allerede er tomme (eller en uges tid før). Derfor bør du ikke gå i panik hjemmefra over, at du ikke har arrangeret nogen bolig, før du hopper på flyet.

Det er meget bedre, hvis du samler inspiration og information hjemmefra, og derefter tager ud og ser på boliger, når du allerede er hernede! For det første kan nabolaget, du troede var ideelt, vise sig at være virkelig nederen. For det andet kræver mange udlejere, at du syner lejligheden, før du skriver under på kontrakt.

Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at du møder personligt op og får synet din fremtidige australske bolig. Standarderne er ikke de samme som i Danmark, så hvis du skal have en nogenlunde rimelig pris, kan du forvente at hver 5. bolig, du besøger ligner noget der er løgn.

Du skriver under på at overtage boligen i synet stand. Hvis du vil høre en skræmmehistorie om hvor galt det kan gå, så kan du læse om mit indflytningsmareridt her. (Lejligheden var fin nok, men hvis bare vi havde synet den selv, så var vi ikke endt med at skulle bruge en hel uge på at gøre rent efter den tidligere lejer)

Midlertidig bolig i Australien

Som sagt er det en god idé først at søge bolig, når du er ankommet til Australien. Derfor skal du have noget at bo i midlertidigt, mens du leder efter en mere permanent bolig.

Hvis du vil have the true Aussie experience, er der kun en vej at gå her, og det er…

Couchsurfing.com

Personligt vil jeg meget hellere bruge CouchSurfing (som er gratis) end Airbnb.

Couchsurfing er i bund og grund det samme som Airbnb, forskellen er bare at folk ikke gør det for pengenes skyld, men fordi de bare er gode mennesker, der oprigtigt ønsker dig den bedste tid i Australien.

Din CS-vært kan også give dig en masse god insider-knowledge omkring hvilke nabolag, der er de bedste at bo i og en masse andre gode og uundværlige tips til din tid i Australien.  Det er den bedste måde at starte dit ophold i Australien på. Uden tvivl.

Tip: Gå efter en vært, der har mange referencer og læs dem! De fortæller mere end værtens egen beskrivelse af ham/hende selv. CS er også fænomenalt til at møde lokale at hænge ud med (over en kop kaffe eller til noget sightseeing). Du behøves ikke at gå all-in og sove hos en fremmed, hvis du ikke føler dig tryg ved det.

Alternativt (hvis det slet ikke er muligt at finde en lovende vært at bo hos på CS), så kan løsninger som Airbnb, Homeaway, Flipkey eller hostel også gå an som midlertidig bolig. 🙂

 

Jeg håber du fandt min lille boligguide nyttig. Hvis du har spørgsmål eller selv brænder inde med nogle gode tips, er du altid velkommen til at skrive en kommentar nedenfor eller sende mig en mail.

kh Cami <3