Skip to main content

SU, udlandsstipendium og Fast Track listen

SU, udlandsstipendium og fast track listen

I Danmark er vi så privilegerede, at få penge for at studere. Og ikke nok med det. Vi kan oven i købet tage til udlandet for at studere og tage pengene med os. Og hvis vi studerer på kandidatniveau, kan vi endda få økonomisk hjælp til at betale studieafgiften på det fremmede universitet.

Dette kan selvfølgelig kun lade sig gøre ved at sikre sig, at undervisningen lever op til en vis standard, som kan godkendes efter danske standarder. Ligesom med alt bureaukrati kan dette dog gå hen og blive en langsommelig proces. Så det er ikke for sjov at SU-styrelsen anbefaler at gå i gang i god tid.

Der er tre goder man kan tage med sig til udlandet

  • SU (samme sats som hvis man bor hjemme i Danmark)
  • Udlandsstipendium (støtte til at betale en eventuel studieafgift til det udenlandske universitet. Summen afhænger af studium og kan ikke overstige studieafgiften)
  • SU-lån (der findes det normale månedlige SU-lån, man kender hjemme fra Danmark, og så findes der et SU-lån, der kan bruges til at betale resten af studieafgiften, hvis udlandsstipendiet ikke er nok. Man kan låne op til ca. 100.000 kr. til sidstnævnte formål)

Kilde: SU.dk

For at få disse goder, skal man holde tungen lige i munden og sørge for at skaffe alt den fornødne dokumentation. Derudover skal man væbne sig med en god omgang tålmodighed. Det kan nemlig godt tage sin tid, men hvis man blot er indstillet på det og forberedt skulle det ikke være noget problem.Sådan får du SU og udlandsstipendium med til udlandet

I løbet af processen var jeg ofte i tvivl og søgte efter svar på nettet. Jeg skrev også til SU-styrelsen, der først svarede tilbage 3 måneder efter, og forsøgte forgæves at ringe ind. Nogle spørgsmål fik jeg aldrig svar på. Derfor giver jeg nu mine erfaringer videre til andre, der måske står i samme situation og søger svar.

Når først du har bestemt dig for, hvilken uddannelse og på hvilket universitet du vil studere er det tid til at komme i gang med ansøgningsprocessen.

Læs også: Sådan finder du ud af, hvor meget du kan få i udlandsstipendium

Første trin: Fast Track

Er uddannelsen og universitetet på Fast Track listen? Hvis ja, tillykke! Du kan søge om SU så snart du er er endeligt optaget og kan dokumentere det. Hvis ikke, skal du søge om at få den optaget på Fast Track først.

Hvis du er lun på mere end en uddannelse eller er i tvivl, så vent ikke med at søge Fast Track til du har endeligt besluttet dig. Søg begge to (tre? fire?) med det samme! Det tager nemt over 2,5 måned at få uddannelserne godkendt, så du har rigeligt med tænketid bagefter.

Andet trin: Søg ind på uddannelse

Søg ind på din uddannelse, og om nødvendigt betal første studieafgift (typisk første semester/modul) for at blive endeligt optaget. Du kan ikke søge om SU, før du har bevis på, at du er endeligt optaget på din uddannelse.

Bemærk: For nogle universiteter kan man ikke blive “endeligt optaget”, før man har betalt studieafgiften. Hvilket er ret irriterende, da man ikke kan få udbetalt SU-stipendium, før man har fået godkendt SU. Derfor er det en god idé at planlægge med ekstra likviditet til dette formål.

Ikke alle har en lækker stor opsparing og er virkelig afhængige af udlandsstipendiet for at cash flowet kan gå op. Det kan være et alvorligt problem. Jeg var eksempelvis nødt til at tage et lån.

Tredje trin: Søg SU

Søg SU og udlandsstipendium (og evt. SU-lån). Her skal du bruge dokumentation for endelig optagelse og studieafgift.

Jeg fik mit universitet til at underskrive og stemple denne blanket, som jeg havde udfyldt.  I “andet” feltet angav jeg studieafgiften og tidsperioden. Som jeg forstår det, lever denne dokumentation op til begge dokumentationskrav, men for en sikkerheds skyld vedlagde jeg også en kvittering på indbetaling og optagelsesbrevet (som alene ikke opfyldte alle krav).

Fjerde trin: Vent på afgørelse og forbered dig på at tage afsted 🙂 Husk at man løbende skal dokumenteres for sin studieaktivitet, mens man er afsted.

Læs også: Min uddannelse er blevet godkendt til SU (så lang tid tog det)
Ventetid (Sagsbehandlingstid)

Pr. december 2015 er de gennemsnitlige ventetider således:

Optagelse på Fast track: 2½ måned

Behandling af SU-ansøgning: 2 uger

Udbetaling af udlandsstipendium: 2½ måned

SU opdaterer deres hjemmeside hver fredag, hvor man kan se hvor lang de er kommet: Status på behandling af sager.

Andre muligheder for økonomiske støtte

Når du skal læse i udlandet har du også mulighed for at søge private legater og fonde. Dette var en mulighed jeg selv har benyttet mig af, og det har lettet mit budget betydeligt.

Se min liste over legater til kandidatstudie i udlandet.